NKP NIEUWSBRIEF
In deze nieuwsbrief vindt u weer een groot aantal ideeën voor ontmoetingen met kunst en cultuur voor iedereen, jong en oud, rijk en arm, man en vrouw.

Vele leuke activiteiten de komende maand:
1. Alexander Mihaylovich terug in Nederland
2. GrachtenGalerie op Art Breda
3. Zwolle en de IJssel
4. "Henk Helmantel als voorbeeld"
5. Nieuwe workshops emailleren
6. Kunstmarkt Balk
7. Ema. Tastbare gebeden
8. Mieke de Haan schildert
9. Femmy Otten - ONE YEAR IN TEN
10. Duo expositie
11. Van Royen solo
12. Kunst kort


1. Alexander Mihaylovich terug in Nederland
Direct na zijn meest recente groepsexpositie in de exclusieve wijk Mayfair (London, Engeland) is Alexander Mihaylovich na 2 jaar eindelijk weer in Nederland te zien. Tot en met 29 april 2017 zal een selectie van de schilderijen van Alexander Mihaylovich te bewonderen zijn in de unieke setting van Creatie Art en Oostinga Other Art in Goes. Op zaterdag 22 en zondag 23 april is er een open weekend. U bent van harte welkom om vanaf 13.00 uur tot en met 17.00 uur de expositie te komen bekijken. Toegang is gratis, maar u moet zich wel even aanmelden via peter@creativeart.company of 035 303 49 91. Vermeldt u bij uw aanmelding op welke dag u de expositie komt bezoeken? Kijk voor meer informatie op de website.
Zie alexander-mihaylovich-weer-nederland

2. GrachtenGalerie op Art Breda
Van 7 tot 14 mei is de GrachtenGalerie ook te bewonderen in het voormalig Breda's Museum in Breda. Onder het mom 'stedelijke verbeelding' neemt de GrachtenGalerie kunstenaars mee die we bewonderen om hun enorme concentratie op het ontstaan- en maakproces. Komt u ook langs? Wij mogen een aantal gratis kaarten uitdelen voor Art Breda - neem hiervoor contact met ons op via info@grachtengalerie.nl.
Zie www.grachtengalerie.nl

3. Zwolle en de IJssel
Deze tentoonstelling vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Objecten uit de collectie van het museum nemen je mee op een reis door het verleden waarin rivieren niet alleen voor verbinding, maar ook voor scheiding zorgden. Daarbij was de IJssel ook een inspiratiebron voor kunstenaars, wat te zien is aan de fraaie IJsselgezichten.
Zie www.stedelijkmuseumzwolle.nl

4. "Henk Helmantel als voorbeeld"
Henk Helmantel en Henk Heideveld exposeren zij-aan-zij enkele van hun werken in Museums Vledder. Helmantel heeft eerder geëxposeerd in binnen- en buitenland, o.a. in: Taiwan, USA, Engeland, Italië, Tsjechië, Duitsland en België. Het bijzondere aan een expositie in het Museum voor Valse Kunst in Vledder is, dat er naast de tentoongestelde werken van Helmantel, ook kopieën van zijn werk te zien zijn. Deze zijn door Henk Heideveld "in de stijl van Helmantel" na geschilderd. Tijdens de gratis rondleiding krijgt de bezoeker uitleg over het verschil in vals, kopie en "in de stijl van".
Zie www.museums-vledder.nl

5. Nieuwe workshops emailleren
Belangstelling voor emailleren? Er zijn nieuwe workshops van één dag. Kleurovergangen in emaille op zilver en koper op 10 juni in Amersfoort. Koperen kommetjes Raku emailleren op zondag 10 september in Dronten. Informatie en aanmelden: www.enamellers.nl onder workshops.
Zie www.enamellers.nl

6. Kunstmarkt Balk
Voor de 8ste keer zal in het centrum van Balk de grootste kunstmarkt in de open lucht van het Noorden plaats vinden. Op zaterdag 3 juni staan meer dan 100 kunstenaars hun werk tentoon te stellen rondom het nostalgische vaarwatertje de Luts. De Kunstmarkt start om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Toegang is gratis.
Zie www.kunstkringgaasterland.nl

7. Ema. Tastbare gebeden
Japanmuseum SieboldHuis heeft een primeur met de tentoonstelling 'Ema. Tastbare gebeden'. Een privécollectie met ruim 250 ema wordt voor het eerst aan het publiek getoond. De rijk geïllustreerde houten gebedsbordjes geven u een kijkje in deze religieuze Japanse traditie. In Japan hangen ema aan de dakranden van tempels en schrijnen, in pagodes en langs wandelpaden van heilige plaatsen en bij heilige plekken in huizen. Op het doorgaans houten plankje is een afbeelding geschilderd of gedrukt van de tempel, het dier van het jaar of een specifiek thema. Op de achterkant wordt een persoonlijke wens of boodschap geschreven.
Zie sieboldhuis.org

8. Mieke de Haan schildert
Mieke de Haan onderzoekt ruimte en tijd in haar werken. Ze fotografeert verlaten gangen en kamers in gebouwen. De bijna tastbare eenzaamheid in deze ruimten raakt haar. Het onzichtbare verleden dat resoneert in de ruimte speelt een grote rol bij het maken van de schilderijen. Het schilderij ontvouwt zich in dit proces naar een logica waaraan de werkelijkheid ondergeschikt is. Tijdens de expositie wordt de museumzaal tevens het atelier van de kunstenaar. Mieke schildert iedere donderdag van 12.00-17.00 uur en zondag van 14.00-17.00 uur.
Zie www.museumgouda.nl

9. Femmy Otten - ONE YEAR IN TEN
'ONE YEAR IN TEN' is de eerste museale solotentoonstelling van Femmy Otten (Amsterdam, 1981). De kunstenaar zal bijna uitsluitend nieuwe werken in De Ketelfactory opbouwen, maken en installeren. Daaronder ook haar grootste beeld in wondhout tot nu toe. Femmy Otten werkt nu tot en met 5 mei in De Ketelfactory en is dan ook beschikbaar voor interviews. Contact: 06-48518068. Op zondag 28 mei en zondag 25 juni neemt kunsthistorica Cilia Batenburg je mee door de tentoonstelling. De rondleiding is gratis. Wel graag aanmelden via info@deketelfactory.nl. Meer activiteiten zie www.deketelfactory.nl/distillaties/.
Zie www.deketelfactory.nl

10. Duo expositie
Tot 21 mei duo expositie met schilderijen van Peter Meijer en met beelden van Noor Brandt.
Zie www.galeriemeander.nl

11. Van Royen solo
Van Royen tekent en schildert, met uiteenlopende materialen, op sterk uiteenlopende formaten. Gedurende decennia ontstonden vrijwel uitsluitend abstracte werken, maar sinds de zomer van 2014 nemen figuratieve schilderijen en tekeningen eveneens een prominente plek in. Figuratie ontstaat naast abstractie. De presentatie die voor deze tentoonstelling is samengesteld, is in anderhalf à twee jaar tijd als één geheel gegroeid: een totaalinstallatie. Elk werk heeft een relatie met het voorgaande en het volgende werk. De - herkenbare - mens staat centraal. Te zien zijn schilderingen op linnen en papier, tekeningen en kleine installaties - een afgewogen mengeling van figuratief en abstract werk.
Zie www.firmavandrie.nl

12. Kunst kort
= Trudie Bouter uit Enschede was woensdag de 100.000e bezoeker van de tentoonstelling Gek van surrealisme in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. (www.nu.nl/cultuur-overig/4615740/100000-bezoekers-surrealisme-expo-in-boijmans-van-beuningen.html)
= Het Drents Museum in Assen heeft een schenking van bijna 25.000 stukken gekregen. Het gaat om de collectie van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK). (www.nu.nl/cultuur-overig/4609386/drents-museum-krijgt-bijna-25000-werken-in-bruikleen.html)
= Veilinghuis Christie's in Amsterdam brengt ruim honderd schilderijen onder de hamer uit de voormalige collectie Kamerbeek. (www.nu.nl/cultuur-overig/4620267/veilinghuis-christies-veilt-kamerbeek-collectie.html)

De volgende nieuwsbrief ontvangt u op of omstreeks 19 mei 2017.

Elke nieuwsbrief maakt u attent op nieuwe exposities, optredens, evenementen en opmerkelijke feiten die gerelateerd zijn aan de Nederlandse kunst en cultuur.

Het Nationaal Kunstplatform is een activiteit van De Kunst Collega's B.V.


Klik hier voor de partners van het Nationaal Kunstplatform.
Als u partner van het Nationaal Kunstplatform wilt worden, klikt u hier.

Het abonnement op de nieuwsbrief van het Nationaal Kunstplatform is kosteloos en zonder verplichtingen. Als u zelf of iemand anders een gratis abonnement op de Nationaal Kunstplatform nieuwsbrief wilt geven, klikt u hier.
Als u de Nationaal Kunstplatform Nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, klikt u hier.


Disclaimer
Partners van het Nationaal Kunstplatform kunnen in de nieuwsbrief zelf en kosteloos hun nieuws en aanbiedingen publiceren. Het Nationaal Kunstplatform fungeert daarbij als intermediair. U ontvangt deze nieuwsbrief als aangemelde abonnee. Het Nationaal Kunstplatform attendeert u met de nieuwsbrief op bijzondere culturele activiteiten in ons land. Het Nationaal Kunstplatform is een particulier initiatief zonder winstoogmerk, gelieerd aan Stichting Kunstweek.


Partners

Organisaties die actief zijn op het terrein van (beeldende) kunst, zijn partner van het Nationaal Kunstplatform:

Nieuwsbrief

Het Nationaal Kunstplatform houdt u op de hoogte met zijn maandelijkse nieuwsbrief. Neem nu een kosteloos abonnement.

Kunstbeurzen

Nederland kent een groot aantal kunstbeurzen, waarvan de meeste jaarlijks plaatsvinden. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste Nederlandse kunstbeurzen.


Contact

Klik hier voor bezoek-, post- en
e-mailadres.

Nationaal Kunstplatform